Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 12 dużych liści sałaty rzymskiej
  • 15 dag ryżu średnioziarnistego
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • jajko
  • posiekany koperek
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na gołąbki z sałaty!

  1. Liście sałaty opłucz.
  2. We wrzątku zanurz najpierw dolne części z grubymi nerwami. Gdy zmiękną, do wody włóż całe liście, po chwili wyjmij, osącz.
  3. Zetnij zgrubiałe nerwy.
  4. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, ostudź.
  5. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
  6. Do mięsa dodaj ryż, przesmażoną cebulę, jajko i koperek. Dopraw.
  7. Masę wykładaj na liście, formuj gołąbki.
  8. Gotuj na parze 20-25 minut.
  9. Gołąbki będą miały wyraźniejszy smak, gdy do farszu dodasz 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Reklama

Zobacz inne przepisy na gołąbki:

Gołąbki z kaszą gryczaną - przepis
Gołąbki Magdy Gessler
Gołąbki z czerwonej kapusty - przepis

Reklama
Reklama
Reklama