Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

- 1 kg baraniny lub mięsa wołowego
- po 5 cebul i ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- ostra i słodka papryka
- natka pietruszki świeża lub suszona
- 1/4 szklanki wody mineralanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła
- 2 łyżki oliwy
- olej do smażenia

Reklama
Przygotowanie:

Mięso zemleć, drobno posiekać lub zemleć cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko wymieszać. Dodać przyprawy, proszek do pieczenia, wodę, oliwę, starannie wymieszać. Wyrabiać 15 minut, odłożyć mięso do lodówki na godzinę lub dłużej. Z mięsa uformować ruloniki - ok. 30 sztuk, włożyć je na noc do lodówki (po tym czasie są znacznie smaczniejsze, bo mięso przejdzie przyprawami). Można nadziać na szpadki (wtedy wygodniej piec je na grillu), smażyć na gorącym tłuszczu, często obracając. Podawać zaraz po zdjęciu z rusztu lub patelni z ryżem i sałatkami lub surówkami.

Reklama
Reklama
Reklama