Przepis na bitki wieprzowe ze śliwkami
Bitki wieprzowe ze śliwkami będą najlepsze na zimowe popołudnia!
Opublikowano: 19.10.2008, 18:32
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego lub karkowego (bez kości),
- 3 cebule,
- 20 dag suszonych śliwek,
- słodka papryka w proszku,
- pieprz,
- sól,
- mąka,
- tłuszcz do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:
Pokrojone mięso delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem. Cebule pokroić w piórka. Żeberka panierować w mące. Włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz. Zarumienić. Zdjąć z patelni a wsypać cebulę. Podsmażyć. Połowę cebuli rozłożyć na dnie naczynia, na niej położyć mięso, przykryć resztą cebuli. Wsypać uprzednio namoczone śliwki razem z wodą, w której się moczyły. Oprószyć papryką. Dusić pół godziny.
Reklama
Reklama
Reklama