Grzyby mun – pochodzenie
Grzyby mun to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami drzewnymi, ponieważ rosną na próchniejących kłodach drzew. Po namoczeniu kilkakrotnie zwiększają swoją objętość i nadają się do potraw smażonych, gotowanych i farszów.
Zobacz także: Grzyby shi-take – eliksir życia
Grzyby mun – właściwości lecznicze
Chińczycy uważają, że systematycznie spożywane poprawiają ogólną kondycję człowieka. Łagodzą również kaszel i ułatwiają oddychanie w chorobach płuc. Zmniejszają krzepliwość krwi i poprawiają krążenie, co zostało potwierdzone przez współczesne badania. Regularne spożywanie grzybów Prawdopodobnie ta cecha powoduje, że w Chinach odnotowuje się zaskakująco mały poziom zachorowań na chorobę wieńcową.
Grzyby mun – zastosowanie
Grzyby Mun to podstawowy produkt wegetariańskiej kuchni chińskiej oraz niezastąpiony składnik popularnych sajgonek. Mają łagodny, grzybowy smak i przyjemną chrupką konsystencję. Moczy się je w wodzie ok. 20 minut, gdzie grzyb powiększa się co najmniej pięć razy.
Dodaje się je do potraw w czasie gotowania lub smażenia. Idealny dodatek do sosów, zup, sałatek oraz dań bezmięsnych. Grzyby Mun dobrze smakują również z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi.
Kurczak z makaronem chińskim i grzybami mun
Składniki:
- 100g makaronu chińskiego
- 25g grzybów mun
- wie piersi z kurczaka
- 2 cebule, szklanka bulionu grzybowego
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- olej
- szczypior
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie około 20 minut. Do rozgrzanej oliwy dodać posiekaną cebule, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać piersi z kurczaka pokrojone w kostkę oraz Grzyby MUN. Całość posolić i dusić około 1 godz. podlewając bulionem grzybowym. Makaron chiński przygotować według instrukcji na opakowaniu i pokroić w paski o długości około 5cm. Kurczaka z grzybami zdjąć z ognia, dodać makaron i sos sojowo-grzybowy, doprawić do smaku, wymieszać i dodać szczypior.
Zobacz także: Jak przyrządzić chińską zupę?
Smażone warzywa z grzybami mun
Składniki:
10 dag krojonego bambusa (może być z puszki)
- 10 dag kiełków sojowych
- 10 dag kalafiora
- 10 dag fasolki szparagowej
- 8 grzybów mun
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- łyżka cukru
- łyżka sosu sojowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie przez około 20 minut, przepłukać i odciąć końcówki nóżek, a następnie pokroić w cienkie paski. Marchew i papryką pokroić na słupki długości około 2 i 1/2 centymetra, a kalafior podzielić na małe różyczki. Strączki fasoli przeciąć na połową. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć grzyby, kiełki i bambus około 1 minuty. Dodać sól, cukier i sos sojowy. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Na rozgrzanym oleju smażyć 3 minuty marchew, papryką, fasolką i kalafior. Mąką wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Dodać do jarzyn i wymieszać. Przełożyć na patelnią grzyby i bambus, dodać sos sojowy. Smażyć wszystko przez chwilą, aż do zgęstnienia sosu. Skropić olejem sezamowym i podawać.
Zobacz także: Zdaniem dietetyka: czy warto jeść grzyby?