Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg udźca wołowego
- 2 cebule
- żółta papryka
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki masła
- szklanka czerwonego octu winnego
- 1,5 szklanki bulionu wołowego
- łyżka ziaren pieprzu
- łyżka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- pęczek tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na udziec w winie!
- Wino zagotuj z octem, szklanką wody, pieprzem i zielem, laurem, rozmarynem i 1/2 tymianku.
- Ostudź i zalej mięso.
- Marynuj przez dobę w chłodzie.
- Po 12 godzinach odwróć.
- Mięso osusz, natrzyj solą i pieprzem.
- Obsmaż na oleju, przełóż do formy, polej szklanką przecedzonej marynaty i bulionem.
- Obłóż resztą tymianku, przykryj.
- Piecz przez 2 godziny w 180°C.
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj do mięsa razem z pokrojonymi pomidorami.
- Sos z pieczeni zagotuj, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj do mięsa.