Składniki:
- 10 jajek
- 2 duże cebule pokrojone w kosteczkę
- 4 łyżki masła
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, podsmaż na małym ogniu, uważając, by masło się nie przypaliło. 8 jajek ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj. Wymieszaj z surowymi jajkami, cebulą, koperkiem, bułką tartą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Uformuj 12 podłużnych kotletów jajecznych z koperkiem. Obtocz je w bułce tartej, jajkach i ponownie w bułce. Usmaż na oleju.