Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
- 3 małe marchewki
- 200 g zielonych winogron
- 200 g czerwonych winogron
- cukier
- słodka papryka
- listki świeżej szałwii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na udka w owocach!
- Mięso natrzyj solą, papryką i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i podsmaż kurczaka.
- Zalej czerwonym winem i duś ok. 30 minut.
- Marchewkę obierz i pokrój na niezbyt duże kawałki, zalej szklanką wody.
- Obgotuj 5 minut.
- Do podduszonego mięsa dodaj kilka listków szałwii, winogrona i marchew razem z wywarem, w którym się gotowała.
- Gotuj na małym ogniu jeszcze kilka minut.
- Dopraw do smaku solą i cukrem.