Tagliatelle w połączeniu ze świeżymi warzywami, mięsem lub rybą smakuje lekko i oryginalnie. Kremowy, gęsty sos na bazie kremówki lub dietetyczny sos ziołowy ciekawie komponuje się z gorącym makaronem. Okraszony startym parmezanem lub serem pecorino zyskuje na smaku i konsystencji. Tagliatelle z kurczakiem, tagliatelle z łososiem lub ze szpinakiem to doskonały pomysł na wykwintną kolację we dwoje – sprawdź nasze przepisy!
Tagliatelle z kurczakiem: przepis
Oto składniki na tagliatelle z kurczakiem:
- pół kilo piersi z kurczaka
- 200 ml wywaru drobiowego
- 250 gram pieczarek
- średnia cebula posiekana
- 500 gram tagliatelle
- 200 gram startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- garść bazylii
- garść pietruszki
- 100 ml mleka
- 50 ml śmietany 18%
- łyżka oleju słonecznikowego
Jak zrobić tagliatelle z kurczakiem?
Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na oliwie posiekany czosnek i pokrojona w paski pierś z kurczaka. Dodajemy cebulę z pokrojonymi pieczarkami i dusimy przez 3-5 minut. Wlewamy wywar wymieszany z mlekiem i śmietaną i gotujemy przez kolejne 5 minut. Zmniejszamy ogień i dorzucamy starty żółty ser. Ugotowany wcześniej makaron łączymy z posiekanymi ziołami I układamy na patelni. Dokładnie mieszamy z powstałym sosem i dusimy przez 7-8 minut. Tak przygotowane tagliatelle możemy podawać z kromkami grzanek czosnkowych.
Tagliatelle z łososiem: przepis
Oto składniki na tagliatelle z łososiem:
- 200 gram filetu z łososia
- posiekana cebula
- 200 gram tagliatelle
- 150 gram groszku
- 250 ml śmietany 18 %
Jak zrobić tagliatelle z łososiem?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wykładamy łososia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 9-12 minut. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy z posiekaną cebulą i tagliatelle. Dosypujemy groszek. Przecedzamy wodę i odstawiamy szklankę wywaru. Przygotowane tagliatelle dekorujemy śmietaną, ugotowanym groszkiem i kawałkami pieczonego łososia.
Tagliatelle ze szpinakiem: przepis
Oto składniki na tagliatelle ze szpinakiem:
- 300 gram tagliatelle
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- ząbek czosnku
- 300 gram szpinaku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 100 ml kremówki
- 100 gram mascarpone
- garść startego żółtego sera typu cheddar lub parmezan
Jak zrobić tagliatelle ze szpinakiem?
Gotujemy wodę w rondlu i dodajemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i dodajemy posiekany czosnek, masło i starta gałkę muszkatołową. Układamy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy kremówkę wymieszaną z mascarpone. Wcześniej ugotowane tagliatelle łączymy z przygotowanym sosem. Na koniec układamy na wierzch starty ser. Tak przyrządzone tagliatelle możemy z powodzeniem podawać z dodatkiem pomidorków koktajlowych.