Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki razowej
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka świeżych drożdży
- łyżka oleju
- sól
Na bejcę:
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szynkę w chlebie!
- Miód wymieszaj z 2 łyżkami oleju, solą i pieprzem.
- Natrzyj mięso, odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Następnie obsmaż na pozostałym oleju, przełóż do foremki i piecz około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając wodą i obracając. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, wbij w nie szpikulec - jeśli wypłynie klarowny sok, szynka jest upieczona.
- Przygotuj ciasto: w misce połącz obie mąki z płaską łyżeczką soli.
- Drożdże rozmieszaj w wodzie, dolej olej.
- Mieszaninę wlej do mąki i zagnieć ciasto.
- Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby wyrosło.
- Upieczone i ciepłe mięso wyjmij na deskę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie.
- Ciastem przykryj szynkę, boki podwiń pod spód.
- Ułóż szynkę na blasze, nakłuj w kilku miejscach, posmaruj wodą i piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni C.