Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg mięsa od szynki
- mała cebulka
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- papryka w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na nadziewaną szynkę!
- Mięso umyj, osusz i obkrój w ten sposób, aby powstał okrągły kawałek mięsa o wadze około 1,2 kg.
- Pozostałe mięso pokrój na kawałki i zmiel razem z obraną cebulą.
- Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
- W kawałku mięsa zrób ostrym nożem otwór i wypełnij go nadzieniem ze zmielonego mięsa.
- Zepnij metalową szpilką lub zaszyj bawełnianą nicią.
- Mięso natrzyj solą, pieprzem i papryką.
- Włóż do rękawa, podlej odrobiną wody i zapnij.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 60 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i podpiecz jeszcze około 30 minut.
Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:
Pasztet z żurawiną - przepis
Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis