Składniki:
- 4 grube plastry mortadeli
- jajko
- 2–3 łyżki mleka
- 10 dag płatków migdałowych
- po strąku czerwonej i żółtej papryki
- cebula
- mąka
- 1/2 pęczka natki
- opakowanie kaszy kuskus
- łyżeczka przyprawy typu vegeta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Posiekaj cebulę. Papryki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. Dodaj 1/2 łyżeczki vegety.
- Kuskus wsyp do miski. Dodaj resztę vegety. Zalej wrzącą wodą, tak aby przykrywała kaszę 1-cm warstwą. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 5 minut. Kiedy kasza napęcznieje, wymieszaj ją z duszonymi warzywami i posiekaną natką. Przypraw solą i pieprzem.
- Jajko wbij do głębokiego talerza, dolej mleko. Roztrzep widelcem. Dodaj szczyptę soli, dalej bijając widelcem, powoli dosypuj mąkę w takiej ilości, aby powstało ciasto naleśnikowe.
- W przygotowanym cieście maczaj plastry mortadeli, a następnie panieruj w płatkach migdałowych. Układaj na patelni na rozgrzanym oleju i z obu stron usmaż na rumiano. Podawaj z kuskusem.