Składniki:
- 60 dag jabłek
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- 40 dag mąki
- żółtko
- łyżka oleju
- 200 ml ciepłej wody
- sól
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pierogi z jabłkami!
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę.
- Mąkę przesiej na stolnicę.
- Zrób w niej wgłębienie, dodaj żółtko, olej i szczyptę soli.
- Wlewając ciepłą wodę, zagnieć elastyczne ciasto na pierogi.
- Podziel je na 2-3 części.
- Każdą rozwałkuj na cienki placek.
- Szklanką wykrawaj z niego krążki.
- Na każdym połóż trochę jabłek wymieszanych z cukrem i cynamonem, zlep pierogi.
- Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Podawaj ze śmietaną.