Sos do ryżu na bazie świeżych składników, przygotowany w domu od podstaw smakuje najlepiej. Podstawą może być zarówno wywar warzywny, jak i bulion mięsny. Dodatek pieczarek, aromatycznych pomidorów lub klasycznego indyjskiego curry sprawia, że każdy sos będzie wyjątkowy. Możemy je zestawić z mięsem kurczaka, indyka lub wieprzowiną. Sprawdź jak przygotować sos do ryżu, który spełni twoje oczekiwania!
Sos słodko-kwaśny
Oto składniki na sos słodko-kwaśny:
- sos pomidorowy typu passata
- sok z ananasa
- kawałki ananasa
- kawałki brzoskwini
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- słodka papryka w proszku
- 3 łyżki cukru brązowego
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Dokładnie obieramy ananasa ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Opcjonalnie możemy wykorzystać tez z puszki. Na patelnię wylewamy passatę, sok z ananasa i doprawiamy brązowym cukrem. Gotujemy przez około 8 minut na średnim ogniu do zredukowania. Doprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy owoce. Tak przygotowany sos możemy uzupełnić o smażone kawałki kurczaka lub mieszankę warzyw chińskich. Idealnie smakuje na ciepło do ryżu.
Zobacz inne przepisy na dania z ryżem
Ryż z sosem pomidorowym
Sos pomidorowy do ryżu
Oto składniki na sos pomidorowy do ryżu:
- przecier pomidorowy lub passata
- posiekana kolendra
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- seler naciowy
- kwaśna śmietana
Jak zrobić sos pomidorowy do ryżu?
Na początku siekamy drobno pęczek kolendry. Dokładnie myjemy i kroimy seler naciowy na mniejsze kawałki. Następnie wylewamy passatę na patelnię i podgrzewamy. Wkładamy kawałki selera naciowego i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 10 minut do zredukowania. Na koniec mieszamy z kwaśną śmietaną. Tak przygotowany sos świetnie smakuje do ryżu w towarzystwie pieczonej wołowiny lub kurczaka.
Ryż z sosem curry
Sos curry do ryżu
Oto składniki na sos curry do ryżu:
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka musztardy
- posiekana kolendra
- bulion warzywny
Jak zrobić sos curry do ryżu?
Mleczko kokosowe wylewamy na patelnie i gotujemy razem z bulionem drobiowym. Doprawiamy curry, solą i pieprzem do smaku. Gotujemy przez około 8 minut do zredukowania. Następnie dodajemy wcześniej posiekaną kolendrę. Mieszamy z musztardą. Tak przygotowany sos najlepiej podawać na ciepło zaraz po przygotowaniu z duszonym kurczakiem lub jagnięciną.
Ryż z sosem pieczarkowym
Sos pieczarkowy do ryżu
Oto składniki na sos pieczarkowy do ryżu:
- 200 g pieczarek
- bulion warzywny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kostka serka topionego
- śmietana kremówka
Jak zrobić sos pieczarkowy do ryżu?
Na początku myjemy pieczarki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obieramy ze skórki i dokładnie obieramy trzonki. Kroimy na plasterki. Wylewamy bulion warzywny na patelnię i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem kwaśnej śmietany przez około 8 minut. Po zredukowaniu dodajemy serek topiony i dokładnie roztapiamy do otrzymania kremowej masy. Wsypujemy obrane i pokrojone pieczarki. Dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Tak przygotowany sos świetnie smakuje z kawałkami pieczonego indyka, kurczaka lub wieprzowiny.