Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- 1 kg czerwonej papryki
- 1/2 kg cebuli
- 2 duże pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- łyżeczka soli, czubricy i słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sos ajvar!
- Pomidory obierz ze skórki i posiekaj.
- Paprykę i bakłażany nakłute widelcem, piecz w piekarniku w temperaturze 220° C przez 20 minut, pokrój.
- W rondlu rozgrzej olej.
- Cebulę, czosnek i papryczki chili (bez pestek) posiekaj i smaż kilka minut.
- Dodaj bakłażany, paprykę, pomidory i gotuj przez 40 minut.
- Zmiksuj blenderem, dodaj przyprawy.
- Wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.
- Przełóż do słoików.