Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 40 dag filetu z łososia
- 60 dag bobu
- 3 cebulki szalotki
- 3 łyżki masła
- mały strączek ostrej papryczki chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka kolendry
- 6 łyżek soku z cytryny
- czarny pieprz
- sól
- szczypta cukru
Przygotowanie:
- Łososia opłukać, delikatnie osuszyć. Pokroić w duże kawałki. W miseczce wymieszać 5 łyżek soku z cytryny z łyżką oliwy z oliwek i odrobiną czarnego pieprzu. Łososia włożyć do miski, polać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
- Bób opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odlać na sicie i obrać z łupin. Papryczkę chili umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Szalotkę obrać, opłukać, drobno posiekać.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło i resztę oliwy z oliwek. Przesmażyć szalotkę i chili aż zmiękną, a następnie dodać obrany bób i smażyć wszystko razem 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać posiekaną kolendrę, resztę soku z cytryny, doprawić do smaku solą i odrobiną czarnego pieprzu.
- Rybę upiec na grillu lub usmażyć na patelni grillowej. Podawać z bobem.