Składniki:
- 12 skrzydełek z kurczaka
Na marynatę:
- 5–6 łyżek pasty paprykowej typu ajvar
- 4–5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka startego imbiru
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz Cayenne
- czarny pieprz, sól
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę: pastę ajvar wymieszaj z sosem sojowym, miodem, wódką, olejem. Dodaj suszony tymianek i mąkę ziemniaczaną. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem, pieprzem Cayenne, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
- Skrzydełka umyj, osusz, posmaruj glazurą, odstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie ułóż na tackach do grillowania.
- Piecz przez 20–25 minut. W czasie pieczenia skrzydełka obróć i ponownie posmaruj glazurą.
Więcej przepisów na skrzydełka:
Skrzydełka z piekarnika - soczyste i chrupiące. Prosty przepis
Ziołowe skrzydełka - przepis składniki i przygotowanie