Chrupiące skrzydełka - przepis składniki i przygotowanie

Chrupiące skrzydełka, doprawione dużą ilością przypraw, to idealna przekąska na imprezę!
Weronika Kwaśniak / 20.01.2017 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Chrupiące skrzydełka - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 90 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 skrzydełek kurczaka
  • czosnek w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • chili w proszku
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Na panierkę:

  • 20 dag płatków  kukurydzianych
  • 15 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • mąka do obtaczania
  • 2 jajka rozmieszane z 2 łyżkami mleka
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chrupiące skrzydełka: to idealna przekąska na imprezę! Panierka z płatków kukurydzianych jest pyszna!

  1. Każde skrzydełko z kurczaka podziel na trzy części, najmniejszą odrzuć.
  2. Połącz ze sobą wszystkie przyprawy (po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw).
  3. Dokładnie obtocz w nich skrzydełka.

Boczniak panierowany - przepis

  1. Płatki kukurydziane pokrusz wałkiem kuchennym lub tłuczkiem (umieść je wcześniej w foliowym woreczku).
  2. Dodaj mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj, tworząc pyszną panierkę.

Jak zrobić polędwiczki w panierce?

  1. Kurczaka obtaczaj kolejno w mące, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce, starając się pokryć nią każdy fragment mięsa.
  2. Kawałki kurczaka smaż na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor. Powinnaś je smażyć przez 4-5 minut na każdej stronie.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA