Składniki:
- 20 skrzydełek kurczaka
- czosnek w proszku
- słodka papryka w proszku
- chili w proszku
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
Na panierkę:
- 20 dag płatków kukurydzianych
- 15 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- mąka do obtaczania
- 2 jajka rozmieszane z 2 łyżkami mleka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chrupiące skrzydełka: to idealna przekąska na imprezę! Panierka z płatków kukurydzianych jest pyszna!
- Każde skrzydełko z kurczaka podziel na trzy części, najmniejszą odrzuć.
- Połącz ze sobą wszystkie przyprawy (po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw).
- Dokładnie obtocz w nich skrzydełka.
Boczniak panierowany - przepis
- Płatki kukurydziane pokrusz wałkiem kuchennym lub tłuczkiem (umieść je wcześniej w foliowym woreczku).
- Dodaj mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj, tworząc pyszną panierkę.
Jak zrobić polędwiczki w panierce?
- Kurczaka obtaczaj kolejno w mące, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce, starając się pokryć nią każdy fragment mięsa.
- Kawałki kurczaka smaż na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor. Powinnaś je smażyć przez 4-5 minut na każdej stronie.