Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 opakowania gotowego ciasta filo
Na nadzienie:
- 50 dag sera feta
- 50 dag zmielonego twarogu
- jajko
- sól
- pieprz
Na smarowidło:
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 80 ml oliwy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na serowego ślimaka!
- Przygotuj farsz. W misce wymieszaj: twaróg, pokruszony ser feta, jajko i ewentualnie sól i pieprz.
- Mleko wymieszaj z oliwą i jajkami.
- Wyjmuj z opakowania po jednym arkuszu ciasta i szybko smaruj je mieszaniną mleka, oliwy i jajek, a następnie na całej powierzchni cienko rozprowadź serowy farsz.
- Rulon mocno zroluj, delikatnie ściśnij dłońmi na całej długości, zwiń w ślimaka i ułóż na środku w okrągłej formie.
- Pozostałe zrolowane wcześniej arkusze ciasta z farszem układaj, zawijając wokół pierwszego ślimaka.
- Tak powstały zawijany placek posmaruj resztą smarowidła i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
- Piecz przez 30-40 minut do czasu, aż powierzchnia stanie się chrupiąca i złotobrązowa.
Zobacz więcej przepisów z serem feta:
Klopsiki z serem feta - przepis Roberta Sowy
Muffiny na słono z fetą - przepis
Pieczone pierogi ze szpinakiem - przepis
Pierogi z fetą - przepis
Papryczki z serem feta - przepis
Grillowane warzywa z serem feta - przepis