Składniki:
- 30 dag udźca cielęcego
- 30 dag schabu karkowego
- 10 dag sera feta
- jajko
- łyżka tartej bułki czosnkowej
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól czosnkowa
- mielony pieprz czarny
- 3 pokrojone w kostkę cebulki wraz ze szczypiorem
- łyżka natki pietruszki
- 20 dag pomidorów
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka pestek słonecznika
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, pokrój na kawałki, zmiel.
2. Dodaj jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa, natkę oraz uprzednio zeszkloną i ostudzoną cebulę.
3. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem według uznania.
4. Wyrób ze składników jednolitą masę.
5. Mięso podziel na 8 porcji i uformuj z nich małe placki.
6. Ułóż na nich pokrojony ser feta.
7. Całość zawiń, formując klopsiki.
8. Podsmaż na złoto na oliwie, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
9. Przygotuj salsę pomidorową - z pomidorów usuń skórkę, następnie zmiksuj je.
10. Dodaj 2 cebulki wraz ze szczypiorem oraz lekko uprażone pestki słonecznika.
11. Dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem.
12. Najlepiej podawać z ryżem lub ziemniakami.
Przepis z "Pani domu"
2. Dodaj jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa, natkę oraz uprzednio zeszkloną i ostudzoną cebulę.
3. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem według uznania.
4. Wyrób ze składników jednolitą masę.
5. Mięso podziel na 8 porcji i uformuj z nich małe placki.
6. Ułóż na nich pokrojony ser feta.
7. Całość zawiń, formując klopsiki.
8. Podsmaż na złoto na oliwie, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
9. Przygotuj salsę pomidorową - z pomidorów usuń skórkę, następnie zmiksuj je.
10. Dodaj 2 cebulki wraz ze szczypiorem oraz lekko uprażone pestki słonecznika.
11. Dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem.
12. Najlepiej podawać z ryżem lub ziemniakami.
Przepis z "Pani domu"