Schab z ananasem pieczony z aromatycznymi przyprawami - przepis

Pieczeń udekoruj żurawiną i listkami tymianku. Smacznego!
/ 04.04.2013 16:04

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 85 min
Porcja: 370 kcal

Przepis na 6 porcji:

  • 1 kg schabu bez kości
  • puszka ananasów w plasterkach lub 10 plasterków świeżego ananasa
  • pół szklanki żurawiny do mięs (ze słoika)
  • mała cytryna
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3–4 gałązki świeżego tymianku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Schab natrzyj skórką otartą z cytryny, pieprzem i ząbkami czosnku zmiażdżonymi ze sporą szczyptą soli. Skrop sokiem z cytryny. Posyp tymiankiem. Przykryj, chłodź godzinę.
  2. Schab obsmaż na oleju, przełóż do brytfanki. Podlej 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami żurawiny. Piecz 15 min (200 st.). Temperaturę zmniejsz do 175 st. i piecz 30 min, polewając powstałym sosem.
  3. Podpieczony schab obłóż plasterkami ananasa posmarowanymi masłem. Całość piecz 20 min, skrapiając sosem powstałym podczas pieczenia. Z upieczonego schabu zsuń plastry ananasa i pokrój mięso na porcje. Na każdej porcji ułóż upieczony plaster ananasa. Udekoruj żurawiną i listkami tymianku.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)