Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 85 min
Porcja: 370 kcal
Przepis na 6 porcji:
- 1 kg schabu bez kości
- puszka ananasów w plasterkach lub 10 plasterków świeżego ananasa
- pół szklanki żurawiny do mięs (ze słoika)
- mała cytryna
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 3–4 gałązki świeżego tymianku cytrynowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Schab natrzyj skórką otartą z cytryny, pieprzem i ząbkami czosnku zmiażdżonymi ze sporą szczyptą soli. Skrop sokiem z cytryny. Posyp tymiankiem. Przykryj, chłodź godzinę.
- Schab obsmaż na oleju, przełóż do brytfanki. Podlej 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami żurawiny. Piecz 15 min (200 st.). Temperaturę zmniejsz do 175 st. i piecz 30 min, polewając powstałym sosem.
- Podpieczony schab obłóż plasterkami ananasa posmarowanymi masłem. Całość piecz 20 min, skrapiając sosem powstałym podczas pieczenia. Z upieczonego schabu zsuń plastry ananasa i pokrój mięso na porcje. Na każdej porcji ułóż upieczony plaster ananasa. Udekoruj żurawiną i listkami tymianku.
Kulinarne inspiracje - forum >>