Reklama

Przyprawy to nie tylko wzmacniacze smaku potraw, ale też skarbnica związków o wszechstronnym działaniu prozdrowotnym. Przykładem jest niepozorny cynamon, w którym specjaliści dostrzegają duży potencjał, m.in. w walce z nadwagą i jej skutkami.

Reklama

Cynamon zapobiega cukrzycy i otyłości. Jak pomaga?

Ze zdrowotnego punktu widzenia cynamon, choć ma wiele właściwości, jest ceniony przede wszystkim za działanie przeciwcukrzycowe. Indyjscy naukowcy zaobserwowali, że u osób przyjmujących cynamon w formie suplementu przez 16 tygodni doszło do poprawy glikemii (poziomu glukozy we krwi), zmniejszenia otyłości, w tym otyłości brzusznej, poprawy profilu lipidowego i lepszej kontroli ciśnienia krwi (praca ukazała się w piśmie Lipids in Health and Disease, 2017).

Dowiedziono też, że cynamon może wspomagać utratę wagi poprzez wpływ na metabolizm tłuszczów. Dodawanie przyprawy do posiłków i napojów jest więc dobrym pomysłem, jeśli chcemy zadbać o zdrowie i sylwetkę. Wymienione korzyści są zasługą zawartości cynamaldehydu i innych składników olejków eterycznych cynamonu, które nadają przyprawie charakterystyczny smak.

Sięgając regularnie po tę przyprawę, można zyskać jeszcze więcej. Cynamon bowiem zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed negatywnym działaniem wolnych rodników, a tym samym chorobami cywilizacyjnymi. Właściwości odmładzające również należą do wachlarza działań tej aromatycznej przyprawy. Wynika to z tego, że cynamon przeciwdziała negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego i chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami.

Cynamon na odchudzanie na 3 sposoby

Jeżeli twoim celem jest redukcja wagi i zadbanie o zdrowie, choć to może wydać się banalne, wystarczy tak naprawdę, że będziesz pić miksturę wody z cynamonem. Dzienna dawka dająca efekty, którą stosowano w baniach, to 1-6 g przyprawy. Można to podzielić na 2 porcje. Wodę cynamonową warto pić przed posiłkami, aby poprawić trawienie i zmniejszyć apetyt.

Przepis na napój odchudzający z cynamonem: 0,5-1 łyżeczki sproszkowanego cynamonu wsyp do kubka i zalej gorącą wodą, a następnie dokładnie wymieszaj. Pozostaw napar na około 10 minut. Możesz pić ciepły lub po ostudzeniu, ale pamiętaj, aby przed każdym łykiem wymieszać płyn, ponieważ przyprawa ma tendencję do osiadania się. Napar pij raz dziennie.

Cynamon możesz również dodawać do posiłków: owsianki, jogurtu, smoothie, owoców, twarożku, a także dań obiadowych, jak ryż z warzywami lub gulasz. Nadaje potrawom orientalnego, lekkosłodkiego aromatu. Przyprawę możesz też wykorzystać do zrobienia kawy z cynamonem.

Oczywiście dodanie cynamonu do jadłospisu niewiele nam da, jeżeli będziemy prowadzić niezdrowy styl życia i unikać aktywności fizycznej.

Szkodliwość cynamonu. Na co uważać?

Cynamon stosowany z głową w odpowiedniej ilości jest całkowicie bezpieczny. Ze względu na zawartość kumaryny stosowanie dużej ilości tej przyprawy może wywołać działanie toksyczne. Wysokie dawki związku, czego dowiedziono w badaniach, mają szkodliwy wpływ na wątrobę i podrażniają śluzówkę dróg pokarmowych.

Czytaj także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama