Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 1,7 kg schabu środkowego
- kilka łyżek oleju
- po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku, oregano
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce suszonej papryki słodkiej i ostrej
- średniej wielkości, cienka cukinia
- 2 czerwone papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na schab przekładany!
- Mięso natnij wzdłuż w dwóch miejscach.
- Olej wymieszaj z ziołami, posiekanym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
- Połową mieszanki natrzyj mięso.
- Cukinię pokrój w długie paski obieraczką do warzyw.
- Każdą paprykę pokrój w ćwiartki, oczyść.
- W jedno nacięcie w mięsie włóż cukinię, w drugie paprykę.
- Mięso owiń nitką kuchenną.
- Ułóż w brytfannie, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny w 190°C.
- Folię usuń, mięso posmaruj resztą mieszanki oleju i przypraw.
- Piecz około 40 minut, polewając powstałym sosem i kilkoma łyżkami wody.
- Podawaj z paskami duszonej cukinii.