Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże polędwiczki
- 5 łyżek miodu
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- 3 łyżki sezamu
- 5 dag suszonych moreli
- 1/4 szklanki bulionu z jarzyn
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na polędwiczki w miodzie!
- Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- 4 łyżki miodu wymieszaj z pieprzem, papryką, chilli i szczyptą soli.
- Marynatą posmaruj mięso, posyp sezamem.
- Odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Morele dokładnie wypłucz w ciepłej wodzie, odsącz, poprzekrawaj na pół.
- Obłóż nimi polędwiczki.
- Resztę miodu wymieszaj z bulionem i olejem.
- Mieszanką polej morele .
- Naczynie z polędwiczkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 st. C.
- Mięso piecz 25-30 minut.
- Przed wyjęciem z piekarnika polędwiczki nakłuj szpikulcem, aby sprawdzić, czy są już dopieczone. Jeśli wypływający z nich sok jest przejrzysty, są gotowe, gdy różowy - trzeba je jeszcze chwilę dopiec.