Ryba z ogniska - przepis na okonia pieczonego w ognisku
Najlepszy będzie okoń lub sieja!
Opublikowano: 14.08.2015, 06:55
Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- patroszona sieja (ew. okoń), o wadze ok. 1 kg
- 1 kg gruboziarnistej soli, np. morskiej
- 2 białka
- łyżka posiekanego tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 plasterków cytryny
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rybę z ogniska!
- Rybę natrzyj sokiem z cytryny.
- Do środka włóż liść laurowy, natkę, czosnek i plastry cytryny.
- Białko ubij, połącz z solą i posiekanym tymiankiem.
- Masą obłóż rybę i lekko zawiń w folię.
- Rybę wrzuć do żaru w ognisku i trzymaj po 10 minut z obu stron.
- Oczyść z solnego ciasta i podawaj.
Reklama
Zobacz też przepisy na zupy:
Pikantna zupa z soczewicy - przepis
Zupa z ciecierzycą i makaronem - przepis
Reklama
Reklama
Reklama