Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag fileta z dorsza
- jajko
- łyżka oliwy
- 2 pełne łyżki bułki tartej
- łyżka płynnej śmietany
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki pokrojonej czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło do natłuszczenia papieru
- patyczki do szaszłyków
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na rybę dla dzieci!
- Rybę opłucz, osusz, zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Do masy rybnej dodaj jajko, śmietanę, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę, koperek oraz sok z cytryny.
- Dokładnie wymieszaj.
- Przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
- Z masy rybnej uformuj 4 wałeczki i nadziej na patyczki do szaszłyków.
- Kawałki papieru do pieczenia posmaruj masłem, ułóż przygotowane kotleciki rybne i zawiń.
- Przełóż na blachę.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 30 minut w temp. 190°C.
- Upieczoną rybę wyjmij, rozwiń z papieru i przełóż na talerz.
- Podawaj z sosem, np. musztardowym z koperkiem.