Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- jajko
- 10 dag mrożonego, siekanego szpinaku
- 30 dag mąki pszennej
- sól
Na farsz:
- 25 dag serka ricotta
- 15 dag startego parmezanu
- garść listków bazylii
- sól
- pieprz
Na okrasę:
- kilka suszonych pomidorów i kaparów w oliwie
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ravioli ze szpinakiem!
- Szpinak rozmroź i zmiksuj z odrobiną wody.
- Z mąki, jajka, szczypty soli i zmiksowanego szpinaku zagnieć elastyczne ciasto.
- Odstaw pod przykryciem.
- Ricottę wymieszaj z parmezanem, dodaj posiekane listki bazylii.
- Dopraw, wymieszaj.
- Ciasto podziel na dwie części. Obie cienko rozwałkuj.
- Z farszu formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na cieście w równych odstępach.
- Przykryj drugą połową ciasta.
- Miejsca, w których nie było farszu, dociśnij brzegiem dłoni, tak by oba płaty dobrze się skleiły.
- Wykrój radełkiem kwadratowe ravioli.
- Gotuj je w osolonej wodzie około 4 minuty.