Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- płaska łyżeczka cukru
- 10 g drożdży
- letnia woda
- płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Obłożenie:
- po pół strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 40 dag mielonej wołowiny
- 5 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag mozzarelli
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- łyżka oliwy
- tymianek
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić calzone z mięsem!
- Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1/2 szklanki wody.
- Wymieszaj z mąką białą i razową, dodaj sól i oliwę.
- Zarób, dolewając taką ilość ciepłej wody, by uzyskać elastyczne, miękkie ciasto.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
- Papryki pokrój w średnią kostkę.
- Przesmaż na 2 łyżkach oleju. Przełóż na talerz.
- Na reszcie oleju usmaż mięso z posiekanym czosnkiem.
- W trakcie smażenia mięso mieszaj widelcem, aby rozbić na mniejsze kawałki.
- Połącz z papryką, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.
- Ciasto podziel na pół. Rozciągnij na dwa prostokąty.
- Placki posmaruj sosem, na połówce każdego placka połóż farsz, posyp pokrojonym na kawałki serem.
- Farsz przykryj wolną częścią ciasta i zlep brzegi.
- Calzone ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch lekko natnij i posmaruj oliwą.
- Piecz 20 minut w temperaturze 250°C.