Pulpety w sosie pomidorowym przygotowywane klasycznie z mięsa mielonego możemy zastąpić również fasolą, ciecierzycą lub soczewicą. To sycące składniki, które są bogactwem białka i witamin. W wersji wegetariańskiej podawane z sosem pomidorowym to lekka i niewymagająca propozycja na obiad. Sprawdźcie!
Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym z makaronem
Oto składniki na pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym z makaronem:
- puszka czerwonej fasoli
- puszka ciecierzycy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki bułki tartej
- opakowanie passaty
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego oregano
- 2 szklanki ugotowanego makaronu kolanka
Jak zrobić pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym z makaronem?
Fasolę oraz ciecierzycę z puszki odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Wbijamy dwa jajka i doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy na gładką i gęstą masę. Formujemy małe pulpety i podsmażamy na patelni. Następnie zalewamy passatą i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Do całości dodajemy ugotowany makaron typu kolanka. Tak przygotowane pulpety doskonale sprawdzą się również w towarzystwie sosu koperkowego lub beszamelu.
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika
Oto składniki na pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika:
- 150 g mięsa mielonego wołowego
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego
- opakowanie passaty
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonej słodkiej papryki
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika?
Mięso wołowe i wieprzowe przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną słodką papryką. Dosypujemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy z jajkami i formujemy kulki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Zalewamy passatą i dusimy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, by zapiekać na patelni przystosowanej odpowiednio do pieczenia w piekarniku, jeżeli nie używamy naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane pulpety w sosie pomidorowym są świetnym pomysłem na obiad do pracy lub kolację.
Pulpety w sosie pomidorowym zapiekane z serem
Oto składniki na pulpety w sosie pomidorowym zapiekane z serem:
- 250 g mięsa mielonego indyczego
- 100 g mięsa wieprzowego
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- opakowanie passaty
- garść startego żółtego sera
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego oregano
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym zapiekane z serem?
Mięso mielone z indyka oraz wieprzowe przekładamy do miski i mieszamy z jajkiem. Dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Formujemy kulki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Zalewamy passatą i dusimy przez 30 minut do miękkości. Posypujemy startym serem. Tak przygotowane pulpety są doskonałym pomysłem na obiad dla dzieci.
Polecamy!
Zobacz, jak przygotować doskonałe pulpety z indyka! Sprawdź, jak zrobić gołąbki w sosie pomidorowym!