Fot. Fotolia
Przygotowując słodkości warto pamiętać również o przyprawach, dzięki którym słodkie potrawy i desery mogą nabrać specjalnego smaku jak i zapachu. Do potraw słodkich zastosowane mają nie tylko delikatne przyprawy ale i te o ostrzejszym aromatycznym smaku.
Przyprawy do deserów:
przyprawa |
charakterystyka |
smak |
anyż |
|
lekko słodki |
imbir |
|
aromatycznie ostry |
kardamon |
|
aromatycznie ostry, korzenny |
wanilia |
|
aromatyczny, słodkawy |
cynamon |
|
silny, aromatyczny, lekko gorzki |
Zobacz także: Jakich przypraw chętnie używa Grzegorz Łapanowski? [video]
Dzięki przyprawom nawet banan z dodatkiem cynamonu nabiera aromatycznego smaku stając się dobrym i łatwym pomysłem na deser.
Przepis na deser wg diety strukturalnej
na 2 porcje (1 porcja – 317 kcal)
- 3 małe dojrzałe banany
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki wody
- cynamon
Na rozgrzaną patelnię wysypać cukier i podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Dolać wodę i w powstałym karmelu smażyć kilka minut przekrojone wzdłuż banany. Wyjąć na talerz i posypać cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Smacznego!
Zobacz także: Przyprawy odpowiednie dla dzieci