Przyprawy do mięsa – jak je dobierać?
Czy wiesz, jak dobrać odpowiednie przyprawy do miesa? Kiedy zastosować bazylię, tymianek, do czego pasuje kolendra? Zobacz!

- firma Dr Bardadyn, Aleksandra Urbańska
Opublikowano: 24.11.2014, 09:53
Reklama

Fot. Fotolia
Reklama
Jakie działanie zdrowotne mają przyprawy?
Lubimy zjeść smacznie, natomiast większość z produktów traci swoje walory smakowe podczas obróbki termicznej. Świetnym sposobem jest dodanie do nich przypraw. Każda z nich charakteryzuje się odpowiednim smakiem i zapachem. Dlatego ważne jest aby dobrać odpowiednią przyprawę do rodzaju potrawy.
Przyprawy pobudzają przewód pokarmowy, gdyż działają na zmysł powonienia i smaku. Dzięki temu:
- zwiększają apetyt,
- wzmagają wydzielanie soków trawiennych,
- przyspieszają perystaltykę jelit i proces wchłaniania składników pokarmowych.
Niektóre mają też działanie dezynfekcyjne, bakteriobójcze czy moczopędne.
Zobacz także: Jakich przypraw chętnie używa Grzegorz Łapanowski?
Reklama
Przyprawy do potraw mięsnych
Zobacz także: Jaka przyprawa do jakiej potrawy?
Reklama
Reklama
Reklama