Przyprawy do mięsa – jak je dobierać?

Czy wiesz, jak dobrać odpowiednie przyprawy do miesa? Kiedy zastosować bazylię, tymianek, do czego pasuje kolendra? Zobacz!

przyprawy

Fot. Fotolia

Jakie działanie zdrowotne mają przyprawy?

Lubimy zjeść smacznie, natomiast większość z produktów traci swoje walory smakowe podczas obróbki termicznej. Świetnym sposobem jest dodanie do nich przypraw. Każda z nich charakteryzuje się odpowiednim smakiem i zapachem. Dlatego ważne jest aby dobrać odpowiednią przyprawę do rodzaju potrawy.

Przyprawy pobudzają przewód pokarmowy, gdyż działają na zmysł powonienia i smaku. Dzięki temu:

  • zwiększają apetyt,
  • wzmagają wydzielanie soków trawiennych,
  • przyspieszają perystaltykę jelit i proces wchłaniania składników pokarmowych.

Niektóre mają też działanie dezynfekcyjne, bakteriobójcze czy moczopędne.

Zobacz także: Jakich przypraw chętnie używa Grzegorz Łapanowski?

Przyprawy do potraw mięsnych

przyprawa

krótka charakterystyka

smak

bazylia

  • rośnie głównie w strefie tropikalnej i subtropikalnej Afryki i Azji
  • głównie uprawiana jako roślina przyprawowa
    i lecznicza
  • bogata w olejek eteryczny – olejek bazyliowy

lekko słony, aromatyczny

estragon

  • występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej
  • popularny we Francji, Hiszpanii i Niemczech
  • zawiera olejki eteryczne (m.in. estragol, felandren), flawonoidy, fitosterole, garbniki i  związek goryczowy

lekko aromatyczny

goździki

  • uprawiane są na Madagaskarze, Sri Lance, Malezji, Grenadzie i w Indonezji,
  • zawiera olejek eteryczny eugenol,

mocno aromatyczny

kolendra

  • pochodzi znad Morza Śródziemnego
  • głównym olejkiem jest  fitoncyd linalol,
  • składnik mieszanki curry,

lekko słodki, aromatyczny

liść laurowy

  • rośnie na obszarze śródziemnomorskim aż do południowych Alp,
  • uprawiany w krajach południowej Europy, Afryce i obu Amerykach,
  • składnik hinduskiej mieszanki przyprawowej "garam masala"

gorzki

majeranek

  • pochodzi z basenu Morza Śródziemnego,
  • uprawiany w wielu rejonach świata,
  • zawiera olejki eteryczne, w skład którego głównymi składnikami są terpinen, terpinenol, terpineol i borneol

silny aromat, lekko gorzki

papryka słodka

  • pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej,
  • obecnie rozpowszechniona na całym świecie
  • zwiera alkaloid kapsaicyna

łagodny

pieprz

  • występujące na obszarach o klimacie równikowym
    i zwrotnikowym,
  • na szeroką skalę uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim,
  • zawiera olejki eteryczne oraz alkaloid piperynę o ostrym, piekącym smaku,

ostry smak i aromat

rozmaryn

  • pochodzi z południowej Europy i obszaru śródziemnomorskiego,
  • zawiera olejki – cyneol, pinen, cymen, borneol

aromatyczny, lekko żywiczny

tymianek

  • pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego,
  • uprawiany w wielu regionach świata
  • zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest tymol i karwol

mocno aromatyczny

Zobacz także: Jaka przyprawa do jakiej potrawy?

Redakcja poleca

REKLAMA