Fot. Fotolia
Jakie działanie zdrowotne mają przyprawy?
Lubimy zjeść smacznie, natomiast większość z produktów traci swoje walory smakowe podczas obróbki termicznej. Świetnym sposobem jest dodanie do nich przypraw. Każda z nich charakteryzuje się odpowiednim smakiem i zapachem. Dlatego ważne jest aby dobrać odpowiednią przyprawę do rodzaju potrawy.
Przyprawy pobudzają przewód pokarmowy, gdyż działają na zmysł powonienia i smaku. Dzięki temu:
- zwiększają apetyt,
- wzmagają wydzielanie soków trawiennych,
- przyspieszają perystaltykę jelit i proces wchłaniania składników pokarmowych.
Niektóre mają też działanie dezynfekcyjne, bakteriobójcze czy moczopędne.
Zobacz także: Jakich przypraw chętnie używa Grzegorz Łapanowski?
Przyprawy do potraw mięsnych
przyprawa
|
krótka charakterystyka
|
smak
|
bazylia
|
- rośnie głównie w strefie tropikalnej i subtropikalnej Afryki i Azji
- głównie uprawiana jako roślina przyprawowa
i lecznicza
- bogata w olejek eteryczny – olejek bazyliowy
|
lekko słony, aromatyczny
|
estragon
|
- występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej
- popularny we Francji, Hiszpanii i Niemczech
- zawiera olejki eteryczne (m.in. estragol, felandren), flawonoidy, fitosterole, garbniki i związek goryczowy
|
lekko aromatyczny
|
goździki
|
- uprawiane są na Madagaskarze, Sri Lance, Malezji, Grenadzie i w Indonezji,
- zawiera olejek eteryczny eugenol,
|
mocno aromatyczny
|
kolendra
|
- pochodzi znad Morza Śródziemnego
- głównym olejkiem jest fitoncyd linalol,
- składnik mieszanki curry,
|
lekko słodki, aromatyczny
|
liść laurowy
|
- rośnie na obszarze śródziemnomorskim aż do południowych Alp,
- uprawiany w krajach południowej Europy, Afryce i obu Amerykach,
- składnik hinduskiej mieszanki przyprawowej "garam masala"
|
gorzki
|
majeranek
|
- pochodzi z basenu Morza Śródziemnego,
- uprawiany w wielu rejonach świata,
- zawiera olejki eteryczne, w skład którego głównymi składnikami są terpinen, terpinenol, terpineol i borneol
|
silny aromat, lekko gorzki
|
papryka słodka
|
- pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej,
- obecnie rozpowszechniona na całym świecie
- zwiera alkaloid kapsaicyna
|
łagodny
|
pieprz
|
- występujące na obszarach o klimacie równikowym
i zwrotnikowym,
- na szeroką skalę uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim,
- zawiera olejki eteryczne oraz alkaloid piperynę o ostrym, piekącym smaku,
|
ostry smak i aromat
|
rozmaryn
|
- pochodzi z południowej Europy i obszaru śródziemnomorskiego,
- zawiera olejki – cyneol, pinen, cymen, borneol
|
aromatyczny, lekko żywiczny
|
tymianek
|
- pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego,
- uprawiany w wielu regionach świata
- zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest tymol i karwol
|
mocno aromatyczny
|
Zobacz także: Jaka przyprawa do jakiej potrawy?