Jakie są najostrzejsze przyprawy świata?

Czym jest kapsaicyna i w których przyprawach ją znajdziemy? Co to jest piperyna i izotiocyjanian allilu? Dlaczego chrzan jest ostry? Jakie są właściwości lecznicze chrzanu i innych przypraw? Jakie znamy odmiany papryczek chili? Czy chili ma właściwości lecznicze?
/ 10.10.2013 15:27

Na świecie zapanowała moda na ostre smaki – pikantną kuchnię meksykańską, tajską czy indyjską. W porównaniu z nimi polskie dania można uznać za łagodne.  Aby zaspokoić ciekawość, próbujemy smaków z całego świata, w tym tych „ognistych” i coraz częściej sięgamy po pikantne przyprawy, by dodać ostrości rodzimej kuchni.

Dlaczego papryka chili lub pieprz są tak ostre?

Co sprawia, że niektóre przyprawy są ostre?

  • Kapsaicyna – odpowiada za natężanie pikantności we wszystkich odmianach papryki,
  • piperyna – znajduje się w pieprzu,
  • izotiocyjanian allilu – związek lotny znajdujący się w niektórych roślinach, np. w chrzanie. Odpowiedzialny za ich piekący smak.

Królowa, czyli papryczka chili

Obecnie na świecie można wyróżnić tysiące rodzajów papryczki chili. Pochodzi ona z Ameryki Południowej i Środkowej.

Wśród przypraw powstałych z jej odmian za pikantność odpowiada kapsaicyna. Jest to organiczny związek chemiczny, który odpowiada też za odczuwanie gorąca i bólu.
Ilość kapsaicyny w produkcie określa się za pomocą skali Scoville’a. Wynosi ona od 0 do 16 milionów jednostek ostrości.

Klasyfikując papryki pod względem ostrości i popularności na pierwszym miejscu plasuje się odmiana habanero – baza na przykład salsy. Popularna jest również papryczka chili (inaczej pieprz kajeński). Na kolejnym miejscu należy umieścić często występującą w wersji marynowanej paprykę jalapeno – suszona jej wersja, zwana chipotle, jest bardzo ostra.

Jak zwalczyć ostrość w ustach?

W przemyśle spożywczym często używa się kapsaicyny syntetycznej – chili w proszku byłoby zbyt kosztownym dodatkiem. Jej piekącego smaku nie można ukoić wodą.  Aby zwalczyć ostrość dania, popijmy je mlekiem lub zjedzmy coś tłustego, gdyż związek ten nie rozpuszcza się w wodzie.

Jakie właściwości ma kapsaicyna?

Organiczna kapsaicyna pochodząca z chili ma właściwości lecznicze:

  • wspomaga przemianę materii i spalanie tłuszczów,
  • pobudza organizm do produkcji endorfiny,
  • wpływa dobrze na układ krwionośny,
  • walczy z komórkami nowotworowymi,
  • papryczki chili są także cennym źródłem witaminy C.

Zobacz też: Rodzaje pieprzu - który pieprz do czego?

Szlachetny chrzan

Chrzan był od dawna popularny w Europie Wschodniej oraz w Azji. Stosowano go zarówno w kuchni, jak i jako lek.

Ostrości chrzanu nie da się zmierzyć, bo warzywo oddziałuje nie tylko na receptory smakowe, ale także na nos i oczy. Ponadto za jego ostrość odpowiadają olejki lotne w nim zawarte – izotiocyjanian allilu.

Chrzan ma silne właściwości lecznicze!

Chrzan:

  • silnie oddziałuje na błonę śluzową,
  • jest bogaty w witaminę A, B oraz C,
  • wykazuje działanie bakteriobójcze,
  • korzystnie wpływa na układ trawienny i pokarmowy,
  • wspomniane olejki lotne zawarte w korzeniu chrzanu udrażniają także drogi oddechowe.

Chrzan w kuchni

W Polsce korzeń chrzanu stosuje się w kuchni przy przyrządzaniu:

  • różnego rodzaju kiszonek,
  • zup, wędlin lub mięs (dodaje się go w postaci tartej).

Chrzan, popularny nie tylko w kuchni polskiej, ale i azjatyckiej, ma swoją odmianę zwaną wasabi – uważaną za najostrzejszą. Dodawany jest do potraw japońskich (miedzy innymi do sushi). Występuje w postaci tartej, proszku i jako pasta.

Pieprzna piperyna

Ostrą przyprawą jest też pieprz czarny, w którym występuje związek zwany piperyną. Ma on właściwości przeciwbólowe i powoduje zwiększone wydzielanie soku żołądkowego.

Dobroczynny wpływ przypraw

Wpływ ostrych przypraw na organizm:

  • pobudzenie metabolizmu,
  • przyspieszenie trawienia,
  • poprawa krążenia,
  • działanie bakteriobójcze, dezynfekujące,
  • redukcja ryzyka zawału i udaru mózgu,
  • stymulacja organizmu do wytwarzania endorfin.

Ponadto ostre przyprawy mają także właściwości rozgrzewające, stosowane są w ochronie przed infekcjami – można ich używać podczas kuracji detoksykującej.

Uwaga! Osoby cierpiące na choroby układu trawiennego lub pokarmowego powinny unikać ostrych przypraw.

Zobacz też: Przyprawy - smaczny i zdrowy dodatek do potraw