Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg mąki
- ciepła woda
Na farsz:
- szklanka kaszy gryczanej
- 2 łyżki masła
- 10 dag grzybów suszonych
- cebula
- 10 dag boczku wędzonego
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi litewskie z kaszą!
- Grzyby namocz, odlej wodę i gotuj w nowej wodzie mniej więcej 15 minut.
- Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę.
- W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła.
- Cebulę pokrój i usmaż na złoty kolor na oliwie (lub z drobno pokrojonym boczkiem).
- Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz.
- Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.
- Rozwałkuj, pokrój na prostokąty.
- Na środek każdego połóż łyżkę farszu, złóż na pół i sklejaj brzegi ciasta.
- Pierogi gotuj przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju (wtedy nie skleją się po wyjęciu z garnka).
- Podawaj z wody lub podsmażone.