Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- duża gęsia pierś
- majeranek
- szklanka czerwonego wina
- goździki
- 2 słodkie gruszki
- kawałek imbiru
- skórka z limonki
- łyżka masła
- 3 garści posiekanej białej kapusty
- jajko
- mąka (np. pszenna, kukurydziana)
- łyżka posiekanej natki
- łyżka startej marchewki
- szczypta mielonego anyżu
- olej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierś gęsi z gruszkami!
- Pierś przykryj folią i rozklep, tak by nie uszkodzić struktury mięsa.
- Natnij skórę w kratkę i natrzyj solą, roztłuczonymi goździkami i majerankiem.
- Zalej winem, chłodź całą noc.
- Godzinę przed smażeniem mięsa włóż kapustę do durszlaka i posyp ją solą, aby puściła wodę.
- Pierś zrumień na oleju, włóż do pieca na 10 minut (180°C).
- Na patelni podsmaż pokrojone gruszki.
- Dodaj starty imbir, skórkę, masło i duś, aż gruszki się rozgotują.
- Kapustę odciśnij i wymieszaj z jajkiem, natką, startą marchewką, anyżem i dodaj tyle mąki, by powstało gęste ciasto.
- Dopraw solą, pieprzem i usmaż na oleju placki.
- Pierś pokrój i podawaj z sosem gruszkowym oraz plackami.