Składniki:
- 1,2 kg mielonego indyka
- pierś kurczaka
- 3 kolorowe papryki
- cebula
- 20 dag fety w kostkach
- 4 łyżki marynowanych czarnych oliwek
- 5 łyżek kaszki kukurydzianej
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka ostrej musztardy
- 6 łyżek oleju
- 4 gałązki tymianku
- 3 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka opłucz, przekrój wzdłuż na pół, oprósz solą i pieprzem. Obsmaż na 2 łyżkach oleju.
- Paprykę oczyść, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa zeszklij na 3 łyżkach oleju. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Mielone mięso wymieszaj z jajkami, kaszką i musztardą. Masę dopraw szczyptą soli i sporą ilością pieprzu. Dodaj pokrojone oliwki, osączoną fetę, paprykę z cebulą.
- Formę keksową długości 30 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż połowę masy mięsnej, ułóż na niej pierś kurczaka. Przykryj resztą masy, wyrównaj powierzchnię. Posmaruj łyżką oleju, ułóż gałązki rozmarynu i tymianku. Dociśnij zioła do masy mięsnej. Pieczeń przykryj folią aluminiową. Piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.