Jak zrobić pizzę - krótki poradnik

jak zrobić pizzę, jak zrobić idealną pizzę, jak przyrządzić pizzę fot. Fotolia
Z nami przygotujesz najsmaczniejszą pizzę!
Weronika Kwaśniak / 04.06.2014 13:52
jak zrobić pizzę, jak zrobić idealną pizzę, jak przyrządzić pizzę fot. Fotolia

Polacy kochają kuchnię włoską, a zwłaszcza makarony i pizzę. Na ogół te dania różnią się od oryginału - jemy pizzę na grubszym cieście niż Włosi, a także dodajemy do niej większą ilość sosów.

Jak zrobić idealną pizzę? Dzięki naszym wskazówkom, twoja pizza zawsze będzie udana!

Jak zrobić ciasto do pizzy?

Pomimo że to dodatki wydają się decydować o smaku pizzy, ciasto jest równie ważnym, a nawet podstawowym elementem. Jak przygotować idealne ciasto do pizzy?
  1. Przygotuj składniki na ciasto do pizzy: 3 dag drożdży, 2 szklanki mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, szklanka ciepłej wody, łyżeczka cukru, 3/4 łyżeczki soli.
  2. Najlepsze ciasto do pizzy powstanie z mąki chlebowej. Jeśli wybierzesz lżejszą mąkę, np. tortową, ciasto będzie zbyt puszyste.
  3. Przygotuj ciasto do pizzy.
  • Drożdże rozmieszaj w 1/2 szklanki ciepłej wody. Pamiętaj, że nie może być zbyt gorąca - wysoka temperatura zabija drożdże!
  • Dodaj do drożdży i mleka 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły pączkować.
  • Kiedy upłynie wyznaczony czas, pozostałą mąkę przesiej i połącz z oliwą, resztą ciepłej wody, rozczynem drożdży i solą.
  1. Wyrabiaj ciasto. To bardzo ważne, aby było ono prawidłowo wyrobione - tylko wtedy pizza będzie naprawdę smaczna. Ugniataj masę długo i cierpliwie, na różne sposoby. Najlepiej wyrabiać ciasto przez 10-15 minut.
  2. Jeśli lubisz pizzę o bardzo puszystym cieście, możesz je pozostawić jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Polecamy jednak przyrządzenie całej potrawy od razu!
  3. Rozwałkuj ciasto.

Dalsze przygotowanie pizzy

Przygotowanie idealnego ciasta to już duża część sukcesu. Co dalej?
  1. Zanim położysz na ciasto składniki, posmaruj placek sosem pomidorowym. Nie nakładaj go zbyt dużo - ogromna ilość sosu zabija smak pizzy.
  2. Posmaruj masłem blaszkę lub formę. Następnie wysyp dno odrobiną mąki i wyłóż ciasto.
  3. Na pizzę połóż ulubione dodatki - w tej kwestii panuje pełna dowolność.
  4. Pamiętaj - im więcej ciężkich dodatków, tym większe prawdopodobieństwo, że ciasto zmieni się w zakalec!
  5. Lepiej nie posypywać pizzy ogromną ilością sera - podczas pieczenia wypłynie z niego woda i zepsuje smak potrawy.
  6. Pizzę należy piec przez 15-25 minut w wysokiej temperaturze - zdecydowanie powyżej 200 stopni.
  7. Jeśli po upieczeniu na wierzchu pizzy pojawi się woda lub tłuszcz, należy go usunąć za pomocą papierowego ręcznika.

Sprawdź inne porady kulinarne:

Redakcja poleca

REKLAMA