Naleśniki po meksykańsku to popularne danie, które można podać na obiad lub na kolację. Klasyczne ciasto naleśnikowe z pikantnym sosem z fasolą i kukurydzą to przepis na potrawę, która posmakuje każdemu. Oto łatwy przepis na tę pyszną potrawę.
Składniki na naleśniki po meksykańsku:
Ciasto na naleśniki:
- szklanka mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sos/farsz do naleśników:
- 1 kg mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 2 marchwie,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 40 dag przecieru pomidorowego,
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka oregano,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 20 dag żółtego sera,
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki,
- szczypta chili lub pieprzu cayenne,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Cebule i czosnek posiekaj, smaż 5 minut na oliwie. Dodaj startą marchew i mięso, smaż 10 min. Dodaj zioła, sól, pieprz i cukier. Wlej przecier, koncentrat pomidorowy i jedną puszkę pomidorów. Duś 40 min.
- Do sosu dodaj osączoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę. Dopraw mieloną papryką, chili lub pieprzem cayenne. Duś 10 minut na wolnym ogniu.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Mleko wlej do dużej miski, wbij jajka, wsyp mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj na gładkie ciasto. Na średniej patelni usmaż na oleju 8 cienkich naleśników.
Gorące posyp serem, złóż i polej mięsnym sosem. Sos możesz również wykorzystać jako farsz i umieścić go - tradycyjnie - w środku naleśników. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Więcej przepisów na naleśniki:
Naleśniki z białym serem
Naleśniki z farszem pieczarkowym - przepis