Naleśniki po meksykańsku - sprawdzony przepis

naleśniki po meksykańsku fot. Adobe Stock
Pikantne naleśniki po meksykańsku z kukurydzą i czerwoną fasolką. Zobacz, jak łatwo je zrobić.
Redaktorki Polki.pl / 11.12.2019 19:30
naleśniki po meksykańsku fot. Adobe Stock

Naleśniki po meksykańsku to popularne danie, które można podać na obiad lub na kolację. Klasyczne ciasto naleśnikowe z pikantnym sosem z fasolą i kukurydzą to przepis na potrawę, która posmakuje każdemu. Oto łatwy przepis na tę pyszną potrawę.

Składniki na naleśniki po meksykańsku:

Ciasto na naleśniki:

  • szklanka mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sos/farsz do naleśników:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 2 marchwie,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 40 dag przecieru pomidorowego,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki,
  • szczypta chili lub pieprzu cayenne,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i czosnek posiekaj, smaż 5 minut na oliwie. Dodaj startą marchew i mięso, smaż 10 min. Dodaj zioła, sól, pieprz i cukier. Wlej przecier, koncentrat pomidorowy i jedną puszkę pomidorów. Duś 40 min.
  2. Do sosu dodaj osączoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę. Dopraw mieloną papryką, chili lub pieprzem cayenne. Duś 10 minut na wolnym ogniu.
  3. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Mleko wlej do dużej miski, wbij jajka, wsyp mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj na gładkie ciasto. Na średniej patelni usmaż na oleju 8 cienkich naleśników.

Gorące posyp serem, złóż i polej mięsnym sosem. Sos możesz również wykorzystać jako farsz i umieścić go - tradycyjnie - w środku naleśników. Gotowe danie posyp natką pietruszki.

Więcej przepisów na naleśniki:
Naleśniki z białym serem
Naleśniki z farszem pieczarkowym - przepis

Redakcja poleca

REKLAMA