Makaron z brokułami - przepis składniki i przygotowanie

W apetycznym sosie serowym!
Weronika Kwaśniak / 27.11.2015 05:55
DRUKUJ PRZEPIS
Makaron z brokułami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g makaronu świderki
  • 1 opakowanie fixu spaghetti 4 sery z brokułami
  • brokuł
  • cebula
  • 0,5 opakowania serka topionego
  • łyżka mąki
  • 200 g startego sera żółtego
  • pieprz ziołowy
  • olej
  • 250 ml mleka
  • 50 ml śmietanki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na makaron z brokułami!

  1. Umyte brokuły podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu zahartuj w zimnej wodzie. Pozostaną jędrne i zielone.
  2. Makaron ugotuj al dente.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju.
  4. Wrzuć do niej różyczki brokułów i razem przesmaż.
  5. W osobnej misce rozrób przy pomocy rózgi mleko, śmietankę i fix. W ten sposób powstanie odpowiednio doprawiony sos o właściwej konsystencji.
  6. Do gotującego się dania dodaj powstały sos i serek topiony.
  7. Wymieszaj dokładnie, zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze kilka minut.
  8. Na talerze nałóż ugotowany makaron i obficie polej go sosem.
  9. Posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki.

Materiały prasowe - przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego


Zobacz też przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA