Składniki:
- 400 g makaronu świderki
- 1 opakowanie fixu spaghetti 4 sery z brokułami
- brokuł
- cebula
- 0,5 opakowania serka topionego
- łyżka mąki
- 200 g startego sera żółtego
- pieprz ziołowy
- olej
- 250 ml mleka
- 50 ml śmietanki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na makaron z brokułami!
- Umyte brokuły podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu zahartuj w zimnej wodzie. Pozostaną jędrne i zielone.
- Makaron ugotuj al dente.
- Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju.
- Wrzuć do niej różyczki brokułów i razem przesmaż.
- W osobnej misce rozrób przy pomocy rózgi mleko, śmietankę i fix. W ten sposób powstanie odpowiednio doprawiony sos o właściwej konsystencji.
- Do gotującego się dania dodaj powstały sos i serek topiony.
- Wymieszaj dokładnie, zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze kilka minut.
- Na talerze nałóż ugotowany makaron i obficie polej go sosem.
- Posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Materiały prasowe - przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego