To świetna alternatywa dla panierowanych kotletów z piersi kurczaka. Sprawdź przepis!
fot. Fotolia
Składniki
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 370g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Zobacz, jak zrobić pyszne piersi z kurczaka w sosie jogurtowym!
1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem kuchennym i oczyść z błonek.
2. Pokrój je na kawałki o dowolnym, ulubionym kształcie, np. nuggetsów albo podłużnych polędwiczek.
3. Wymieszaj jogurt z papryką, curry oraz przetartym przez praskę czosnkiem, aby uzyskać marynatę.
4. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
5. Włóż mięso do marynaty, dokładnie je w niej obtocz i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
6. Przelej sos wraz z mięsem na patelnię z rozgrzaną wcześniej oliwą i smaż kotleciki przez około 8 minut z każdej strony.
7. Podawaj np. z makaronem. Całość polej sosem, pozostałym na patelni.
Smacznego!
Zobacz także
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
Pieczeń rzymska z jajkiem
Penne z kurczakiem i brokułami w sosie serowym