Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka
Na marynatę:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
Na sos:
- masło
- cynamon
- słodka papryka
- puszka pomidorów
- w zalewie
- szklanka bulionu
- 3 strąki potłuczonego kardamonu
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry
- cebula
- podłużna papryka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kurczaka po hindusku!
- Filety z kurczaka umyj i przekrój każdy na trzy części.
- W misce wymieszaj posiekany czosnek, imbir, koncentrat pomidorowy, jogurt i chili.
- Dodaj kurczaka, wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę i przesmaż na patelni razem z masłem, kardamonem, cynamonem i papryką w proszku.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj kurczaka w marynacie i duś około 5 minut, ciągle mieszając.
- Następnie dodaj bulion i pomidory z puszki i duś, aż kurczak będzie miękki.