Kurczak nadziewany wątróbką - przepis składniki i przygotowanie

kurczak nadziewany wątróbką przepis, kurczak faszerowany wątróbką przepis, kurczak z farszem z wątróbki fot. Fotolia
Kurczaka można też nadziać posiekanymi i podsmażonymi z cebulką pieczarkami albo mieszanką jabłek, cebuli, rodzynek i majeranku!
Weronika Kwaśniak / 20.01.2015 14:30
kurczak nadziewany wątróbką przepis, kurczak faszerowany wątróbką przepis, kurczak z farszem z wątróbki fot. Fotolia
Przygotowanie ok. 85 min * 1 porcja – ok. 340 kcal

Składniki na 6 porcji kurczaka nadziewanego wątróbką:

  • sprawiony kurczak (1,2–1,4 kg)
  • 3 łyżki masła
  • 15 dag wątróbki drobiowej
  • bułka kajzerka
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • jajko
  • łyżka posiekanej natki
  • mleko
  • 1 cebula
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania kurczaka nadziewanego wątróbką:

  1. Kurczaka natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Wstaw do lodówki. Bułkę rozmocz w mleku, lekko odciśnij.
  2. Wątróbkę oczyść, razem z posiekaną cebulką podsmaż na łyżce masła. Przestudź.
  3. Wątróbkę wymieszaj z odciśniętą bułką, żółtkiem jajka, natką, resztą miękkiego masła, 2–3 łyżkami zimnej wody i bułka tartą. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Całość zmiksuj na gładko. Połącz z pianą ubitą z białka.
  4. Masą napełnij kurczaka. Zaszyj otwór. Ptaka ułóż w natłuszczonej brytfance. Podlęj 1/2 szklanki wody lub bulionu. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st. C. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewaj wytwarzającym się sosem.
  5. Kurczaka nadziewanego wątróbką podawaj w całości obłożonego gotowanymi ziemniakami lub pokrojonego na 6 porcji. Dobrym dodatkiem jest sałata ze śmietaną lub mizeria.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz także:

Redakcja poleca

REKLAMA