Składniki:
- 1,7 kg boczku w kawałku
- 40 dag miel. wieprzowiny
- jajko
- 1/2 czerwonej papryki
- cebula
- pęczek natki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Boczek natrzyj kurkumą wymieszaną ze słodką i ostrą papryką, szczyptą pieprzu i soli. Przykryj, włóż do lodówki na 2 godziny.
- Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju. Wymieszaj z mielonym mięsem, jajkiem, posiekanym czosnkiem i natką, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Masę rozłóż równomiernie na boczku, zwiń w roladę. Owiń nitką kuchenną. Włóż do głębokiej brytfanny i piecz 2,5 godz. (180 st.). W połowie pieczenia polej mięso 1/2 szklanki wody.
- Pieczeń możesz podawać na ciepło lub na zimno.