Reklama

Składniki

Reklama

duże cale piersi z kurczaka

  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 lekko roztrzepane jajo
  • mąka ziemniaczana
  • 4 szklanki oleju
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
  • przyprawy:

    • małe cebule pokrajane w piórka
    • 1 roztarty ząbek czosnku

    sos cytrynowy:

    • sok z 1 1/2 cytryny
    • 3 szklanki wody
    • 1 rozkruszona mała kostka rosołowa (kurza)
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania

    Kości usunąć z piersi kurczaka. Cztery połówki piersi położyć na desce skórą do dołu, lekko naciąć ukośnie co 1 i 1 /2 cm w jedną stronę, powtórzyć ukośne cięcia w drugą stronę, natrzeć solą, odstawić. 4 szklanki oleju wlać do rondla, mocno rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę. Mięso osuszyć, zanurzyć w jajku, obtoczyć w mące. Kłaść na gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor około 2 min.

    Wybrać łopatką do obracania kotletów, odstawić. Olej zestawić z ognia. Metalowym sitkiem usunąć zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać, sprawdzić temperaturę, włożyć kotlety z kurczaka, smażyć na złoty kolor, wyjąć, osączyć z oleju, przełożyć na gorący półmisek.

    Reklama

    Patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia, około minuty. Wlać zamieszany sos cytrynowy do aromatycznych warzyw, mieszając doprowadzić do zgęstnienia, w razie potrzeby doprawić cukrem lub sokiem z cytryny. Wlać olej sezamowy, zamieszać. Polać kotlety.

    Reklama
    Reklama
    Reklama