Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża cukinia,
  • 1 batat ok. 300 g,
  • 2 marchewki,
  • 1 zielona papryka,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • puszka pomidorów,
  • czerwona pasta curry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 50 ml soku z cytryny lub limonki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • świeża kolendra lub mięta,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Czerwone curry z warzywami to jedno z najbardziej znanych dań tajskiej kuchni. Jest jednocześnie słone, słodkie i pikantne. Poza klasyczną pastą (red curry) składa się z warzyw, owoców morza, ryb i mięsa. W naszej wegetariańskiej wersji występuje z ziemniakami i batatem.

Wariacji na temat wegetariańskiego curry z warzywami jest nieskończenie wiele. Możesz dodać do niej również kalafiora, groszek cukrowy, pędy bambusa, ser tofu i podawać z ugotowanym ryżem lub ciepłym pieczywem.

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę pokrojoną w grube piórka.
  2. Dodaj do niej czosnek pokrojony w plasterki, papryczkę chili oraz pastę curry. Podsmaż przez 2 minuty.
  3. Batata i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę (mniej więcej 2 na 2 cm) i dodaj na patelnię.
  4. Marchewki pokrój w półtalarki, paprykę w grubą kostkę i dorzuć do batatów i ziemniaków.
  5. Gdy całość się podsmaży, dodaj puszkę pomidorów.
  6. Po kilku minutach dodaj puszkę mleka kokosowego, nakryj i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (najwięcej czasu zajmie to ziemniakom i marchewce).
  7. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i gotuj jeszcze 10 minut.
  8. Całość dopraw sokiem z limonki.
  9. Podawaj curry z warzywami ze świeżą kolendrą.
Reklama

Więcej pomysłów na dania jednogarnkowe:
Puchero - jednogarnkowe danie z Argentyny
Jambalaya - przepis na kociołek z ryżem
4 przepisy na sycące jednogarnkowe dania
Dania jednogarnkowe z ziemniakami

Reklama
Reklama
Reklama