Rozgrzewający forszmak według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na rozgrzewający forszmak:
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g wędzonej kiełbasy (dowolnie wybranej)
- duża cebula
- 3 średnie ogórki kiszone
- 400 g mięsa z szynki wieprzowej
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- szczypta majeranku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- woda
- olej
Jak zrobić rozgrzewający forszmak?
Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w paseczki. Przesmażamy na rozgrzanej patelni i odkładamy do głębokiego garnka. Następnie przekładamy mięso z szynki na patelnię i doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie kroimy cebulę i podsmażamy na patelni z pozostałością smaku i oleju ze smażenia wędlin i mięsa.Wsypujemy mąkę, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i dusimy przez kilka chwil. Wkładamy do garnka i doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Wlewamy około 3 szklanek wody i zagotowujemy na małym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie kroimy w kostkę ogórki kiszone i dodajemy do forszmaku na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawiamy majerankiem. Podajemy z natką pietruszki i pajdą świeżego chleba.
Polecamy!
Sprawdź pomysły na znakomity gulasz wołowy! Zobacz 24 inspirujące przepisy na gulasz!