Kartacze z mięsem to regionalna potrawa z Podlasia, która zaskakuje prostotą i ciekawym smakiem. To tradycyjne kluski ziemniaczane z mięsnym farszem. Podaje się je na różne okazje, okraszone cebulą lub skwarkami z boczku są niebanalnym pomysłem na obiad. Litewskie lub klasyczne cepeliny charakteryzują się połączeniem dwóch mas ziemniaczanych (purée i tartych ziemniaków), które sprawiają, że potrawa ma wyjątkową formę i teksturę. Radzimy, jakie mięso dodać do kartaczy i jak je uformować, aby nie rozpadły się podczas gotowania i podsmażania.
Spis treści:
Kartacze z mięsem - przepis
Oto składniki na kartacze z mięsem:
- 500 gram mielonej wołowiny
- 1,5 kilograma ziemniaków
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 średnie cebule
- szczypta papryki słodkiej w proszku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 jajka
Jak zrobić kartacze z mięsem?
- Najpierw umyj i obierz ziemniaki. Jedną część ścieramy na tarce i dokładnie odsączamy płyn.
- Drugą część gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut do miękkości.
- Obie części ziemniaków połącz ze sobą i dodaj jajka. W międzyczasie przygotuj farsz.
- Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni razem z przyprawami.
- Dołóż mięso i posmaż przez 10 minut. Uformuj kule z ziemniaków i wkładamy mięsny farsz do środka.
- Gotuj przez 15- 20 minut w osolonej wodzie. Tak przygotowane kartacze okraś cebulą.
Kartacze tradycyjne - przepis
Oto składniki na kartacze ze skwarkami z boczku:
- kilogram ziemniaków mączystych
- 3 jajka
- łyżka soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- średnia cebula
- szczypta majeranku
- pół łyżki pieprzu
- skwarki boczku
Jak zrobić tradycyjne kartacze ze skwarkami z boczku?
- Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Podziel na połowy i jedną cześć gotujemy, a drugą ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Następnie odciśnij z nich płyn używając gazy lub bawełnianej czystej ściereczki. Z odsączonego brązowego płynu odlej krochmal.
- Połącz ze sobą dwa rodzaje ziemniaków i utwórz zwartą masę. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni razem z mięsem mielonym.
- Farsz przypraw i dodaj jajko. Z ziemniaków uformuj kulę i do środka włóż mięsny farsz.
- Uważaj, by całość nie rozpadła się. Kartacze gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Tak przyrządzone kartacze podaj ze skwarkami boczku lub szynki.
Kartacze litewskie - przepis
Oto składniki na kartacze litewskie:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- kilogram ziemniaków
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- szczypta papryki słodkiej w proszku
- szklanka wody
- 5 łyżek mąki
Jak zrobić kartacze litewskie?
- Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso wieprzowe.
- Dopraw majerankiem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie umyj i obierz ziemniaki ze skórki.
- Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie do miękkości przez 20 minut, a drugą część ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Odsącz przygotowaną masę i usuń brązowy płyn z ziemniaków. Obie części ziemniaków wymieszaj ze sobą, dodaj jajka i formuj kule.
- Wypełnij je farszem mięsnym i dokładnie zaciśnij całość tak, aby nie rozpadały się.
- Ugotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Tak przygotowane kartacze możemy podawać z kwaśną śmietaną.
Więcej przepisów z kuchni regionalnej:
Kartacze z kiełbasą i serem - przepis składniki i przygotowanie
Cepeliny z mięsem - przepis składniki i przygotowanie