Kartacze z mięsem fot. Adobe Stock

Kartacze z mięsem: jak zrobić, najlepsze przepisy

Kartacze z mięsem to sycąca potrawa regionalna z ziemniaków z pysznym farszem. Oto przepisy na tradycyjne kartacze, które podane z okrasą, posmakują każdemu!
Sylwia Kazimierczuk / 04.12.2019 16:01
Kartacze z mięsem fot. Adobe Stock

Kartacze z mięsem to regionalna potrawa z Podlasia, która zaskakuje prostotą i ciekawym smakiem. To tradycyjne kluski ziemniaczane z mięsnym farszem. Podaje się je na różne okazje, okraszone cebulą lub skwarkami z boczku są niebanalnym pomysłem na obiad. Litewskie lub klasyczne cepeliny charakteryzują się połączeniem dwóch mas ziemniaczanych (purée i tartych ziemniaków), które sprawiają, że potrawa ma wyjątkową formę i teksturę. Radzimy, jakie mięso dodać do kartaczy i jak je uformować, aby nie rozpadły się podczas gotowania i podsmażania.

Spis treści:

  1. Kartacze z mięsem - przepis
  2. Kartacze tradycyjne - przepis
  3. Kartacze litewskie - przepis

Kartacze z mięsem - przepis

Oto składniki na kartacze z mięsem:

  • 500 gram mielonej wołowiny
  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 średnie cebule
  • szczypta papryki słodkiej w proszku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 jajka

Jak zrobić kartacze z mięsem?

  1. Najpierw umyj i obierz ziemniaki. Jedną część ścieramy na tarce i dokładnie odsączamy płyn.
  2. Drugą część gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut do miękkości.
  3. Obie części ziemniaków połącz ze sobą i dodaj jajka. W międzyczasie przygotuj farsz.
  4. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni razem z przyprawami.
  5. Dołóż mięso i posmaż przez 10 minut. Uformuj kule z ziemniaków i wkładamy mięsny farsz do środka.
  6. Gotuj przez 15- 20 minut w osolonej wodzie. Tak przygotowane kartacze okraś cebulą.

Kartacze tradycyjne - przepis

Oto składniki na kartacze ze skwarkami z boczku:

  • kilogram ziemniaków mączystych
  • 3 jajka
  • łyżka soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • średnia cebula
  • szczypta majeranku
  • pół łyżki pieprzu
  • skwarki boczku

Jak zrobić tradycyjne kartacze ze skwarkami z boczku?

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Podziel na połowy i jedną cześć gotujemy, a drugą ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie odciśnij z nich płyn używając gazy lub bawełnianej czystej ściereczki. Z odsączonego brązowego płynu odlej krochmal.
  3. Połącz ze sobą dwa rodzaje ziemniaków i utwórz zwartą masę. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni razem z mięsem mielonym.
  4. Farsz przypraw i dodaj jajko. Z ziemniaków uformuj kulę i do środka włóż mięsny farsz.
  5. Uważaj, by całość nie rozpadła się. Kartacze gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Tak przyrządzone kartacze podaj ze skwarkami boczku lub szynki.

Kartacze litewskie - przepis

Oto składniki na kartacze litewskie:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • kilogram ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • szczypta papryki słodkiej w proszku
  • szklanka wody
  • 5 łyżek mąki

Jak zrobić kartacze litewskie?

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso wieprzowe.
  2. Dopraw majerankiem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie umyj i obierz ziemniaki ze skórki.
  3. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie do miękkości przez 20 minut, a drugą część ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Odsącz przygotowaną masę i usuń brązowy płyn z ziemniaków. Obie części ziemniaków wymieszaj ze sobą, dodaj jajka i formuj kule.
  5. Wypełnij je farszem mięsnym i dokładnie zaciśnij całość tak, aby nie rozpadały się.
  6. Ugotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Tak przygotowane kartacze możemy podawać z kwaśną śmietaną.

Więcej przepisów z kuchni regionalnej:
Kartacze z kiełbasą i serem - przepis składniki i przygotowanie
Cepeliny z mięsem - przepis składniki i przygotowanie