Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego
- 4-6 liści włoskiej kapusty
- 2 jaja
- 2 cebule
- 40 dag mrożonego groszku z marchewką
- czerstwa bułka
- łyżeczka soli
- zmielony biały pieprz
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kapustę włoską z mięsem!
- Liście kapusty zblanszuj we wrzącej, osolonej wodzie.
- Zetnij zgrubienia na liściach.
- Cebulę posiekaj.
- Bułkę namocz w zimnej wodzie.
- Mięso mielone wymieszaj z jajkami, cebulą, solą, pieprzem, odciśniętą bułką.
- Wyrób gładką masę. Wymieszaj z groszkiem i marchewką.
- Okrągłą formę z kominkiem (o średnicy 23 cm) posmaruj olejem i wyłóż liśćmi kapusty.
- Na liściach ułóż masę mięsną i przykryj liśćmi.
- Formę owiń dokładnie folią aluminiową i wstaw do garnka z wrzącą wodą (nie zanurzaj całej formy tylko do wysokości 3/4).
- Gotuj 30 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.