Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- ok. 1,5 kg fileta z indyka
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 5 dag suszonych grzybów
- duża cebula
- olej
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- kilka gałązek tymianku
- szklanka bulionu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę z indyka z grzybami!
- Kaszę opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku.
- Grzyby opłucz, namocz, ugotuj w wodzie z namaczania, odciśnij, posiekaj.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju.
- Dodaj grzyby, całość chwilę przesmaż. Połącz z kaszą, dopraw do smaku.
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
- Przekrój na pół, nie rozcinając do końca, tak by powstał duży płat.
- Delikatnie rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.
- Na mięsie rozłóż przygotowany farsz, zwiń roladę, obwiąż ją bawełnianym sznurkiem.
- Wierzch rolady posmaruj musztardą wymieszaną z 3 łyżkami oleju i listkami tymianku.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem.
- Piecz około 70 min w piekarniku o temperaturze 190 stopni C.
- Przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze około 20 min.