Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag mięsa (łopatka, karkówka)
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kolendry, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, kurkumy, chili
- 3 łyżki miodu gryczanego
- ząbek czosnku
- duża cebula
- 5 dag rodzynek
- 5 dag obranych migdałów
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na gulasz z rodzynkami!
- Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Włóż do płaskiego rondla, zalej wodą tak, aby było zakryte.
- Wsyp wszystkie przyprawy, przykryj i duś około godziny, aż mięso zmięknie.
- W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Do ugotowanego mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę, rozgnieciony czosnek, miód oraz migdały i rodzynki.
- Duś kolejne 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje i ładnie oblepi mięso.
- Nałóż na talerze i podawaj.