Składniki:
- 3 golonki z indyka,
- 2 cebule, pokrojone w półplasterki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Golonka z indyka nie jest wyjątkowo mało kaloryczna, ale z pewnością jest o wiele zdrowsza od wieprzowego odpowiednika. Robi się ją wyjątkowo prosto – mięso wystarczy zamarynować i upiec. Nie musisz go najpierw obgotowywać ani peklować w solance!
Dodaj do golonki z indyka ulubione przyprawy. My polecamy majeranek i tymianek, ale doskonale będzie do niej pasował również rozmaryn, cząber lub kolendra. Podaj ją w towarzystwie ziemniaczanych kopytek – ten pyszny i prosty obiad zachwyci każdego!
- Golonki z indyka osusz ręcznikiem papierowym.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z musztardą, przecierem pomidorowym i resztą przypraw.
- Natnij skórkę indyka w kratkę. Dokładnie natrzyj marynatą i odstaw w chłodne miejsce na dwie godziny.
- Mięso obłóż pokrojoną cebulą i umieść w naczyniu żaroodpornym. Włóż do rękawa do pieczenia.
- Golonki z indyka piecz w temperaturze 200 stopni przez około 2,5 godziny. Skórka powinna być zrumieniona i chrupiąca. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z indykiem:
Gulasz z indykiem i warzywami
Sznycle z indyka
Gotowane pulpety z indyka
Kotlety mielone z indyka
Pieczony udziec z indyka