Golonka z indyka to zdrowsza wersja tradycyjnego polskiego dania. Zobacz przepis

Golonka z indyka świetnie nada się dla osób, które dbają o linię, a mają ochotę na to wyjątkowe danie. Mogą je też jeść osoby, które powinny unikać wieprzowiny.
/ 10.03.2020 16:37
DRUKUJ PRZEPIS
Golonka z indyka to zdrowsza wersja tradycyjnego polskiego dania. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 3
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 golonki z indyka,
  • 2 cebule, pokrojone w półplasterki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Golonka z indyka nie jest wyjątkowo mało kaloryczna, ale z pewnością jest o wiele zdrowsza od wieprzowego odpowiednika. Robi się ją wyjątkowo prosto – mięso wystarczy zamarynować i upiec. Nie musisz go najpierw obgotowywać ani peklować w solance!

Dodaj do golonki z indyka ulubione przyprawy. My polecamy majeranek i tymianek, ale doskonale będzie do niej pasował również rozmaryn, cząber lub kolendra. Podaj ją w towarzystwie ziemniaczanych kopytek – ten pyszny i prosty obiad zachwyci każdego!

  1. Golonki z indyka osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z musztardą, przecierem pomidorowym i resztą przypraw.
  3. Natnij skórkę indyka w kratkę. Dokładnie natrzyj marynatą i odstaw w chłodne miejsce na dwie godziny.
  4. Mięso obłóż pokrojoną cebulą i umieść w naczyniu żaroodpornym. Włóż do rękawa do pieczenia.
  5. Golonki z indyka piecz w temperaturze 200 stopni przez około 2,5 godziny. Skórka powinna być zrumieniona i chrupiąca. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z indykiem:
Gulasz z indykiem i warzywami
Sznycle z indyka
Gotowane pulpety z indyka
Kotlety mielone z indyka
Pieczony udziec z indyka

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA