Składniki:
- 2 golonki wieprzowe,
- 1 duża marchew,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/4 selera,
- ok. 6 cm kawałek białej części pora,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- pieprz ziarnisty,
- 3 łyżeczki soli.
Glazura do golonki po bawarsku:
- 1,5 szklanki ciemnego piwa,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka kminku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- 2 cebule.
Przygotowanie:
Golonka po bawarsku jest bardzo esencjonalna i aromatyczna. Wszystko to dzięki specjalnej glazurze z dodatkiem piwa, dzięki której robi się jeszcze bardziej krucha i po upieczeniu aż rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje, a do tego jest o wiele prostsza w przygotowaniu od pieczonej golonki.
Golonki po bawarsku nie musisz marynować przez wiele godzin. Wystarczy, że ugotujesz ją w wodzie z dodatkiem ziół, przypraw i świeżych warzyw. Jeśli chcesz, by golonka po bawarsku była jeszcze pyszniejsza i krucha, przez gotowaniem obierz i pokrój warzywa w plastry, a następnie podsmaż je na łyżce oleju. To nieco wydłuży czas przygotowania, ale dzięki temu warzywa oddadzą jeszcze więcej smaku, a twoja golonka po bawarsku nie będzie miała sobie równych.
- Golonki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż je do dużego garnka o grubym dnie.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, kostkę rosołową oraz obrane i pokrojone w plastry warzywa. Wlej do garnka tyle wody, by całkowicie zakryła mięso.
- Gotuj golonki po bawarsku przez około 1,5 godziny. Wyłów mięso i odstaw do ostudzenia.
- Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj.
- Skórkę golonki natnij w kratkę. Natrzyj dokładnie bejcą. Resztą bejcy zalej mięso.
- Odstaw mięso na 2 godziny, co jakiś czas obracając je w marynacie.
- Golonki po bawarsku obłóż cebulką pokrojoną w półplastry i jeszcze raz polej marynatą.
- Golonkę po bawarsku piecz przez 50 minut w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas polewaj ją marynatą i sokiem, który wytopi się z mięsa podczas pieczenia.
Nie wylewaj wywaru, który powstanie podczas przyrządzania golonki po bawarsku. Zamiast tego użyj go jako bazy do dowolnej zupy.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.03.2020
Zobacz więcej przepisów na dania z wieprzowiny:
Zrazy wieprzowe w sosie grzybowym
Karkówka z piekarnika na 3 sposoby
Karkówka z pieczarkami w lekkim sosie