Golonka po bawarsku. Zobacz pyszny przepis na golonkę z piwie

Golonka po bawarsku jest soczysta, rozpływająca się w ustach i wyjątkowo aromatyczna. Robi się ją szybciej niż tradycyjne golonki, ale smakuje równie wyśmienicie.
Urszula Wilczkowska / 09.03.2020 14:15
DRUKUJ PRZEPIS
Golonka po bawarsku. Zobacz pyszny przepis na golonkę z piwie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 golonki wieprzowe,
  • 1 duża marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • ok. 6 cm kawałek białej części pora,
  • 1 cebula,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 1 kostka rosołowa.

Bejca:

  • 1,5 szklanki ciemnego piwa,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • 2 cebule.
Przygotowanie:

Golonka po bawarsku jest bardzo esencjonalna i aromatyczna. Wszystko to dzięki specjalnej bejcy z dodatkiem piwa, dzięki której robi się jeszcze bardziej krucha i po upieczeniu aż rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje, a do tego jest o wiele prostsza w przygotowaniu od tradycyjnej golonki.

Nie musisz marynować jej przez wiele godzin. Wystarczy, że ugotujesz ją w wodzie z dodatkiem ziół, przypraw i świeżych warzyw. Jeśli chcesz, by była jeszcze pyszniejsza, przez gotowaniem obierz i pokrój warzywa w plastry, a następnie podsmaż je na łyżce oleju. Dzięki temu oddadzą jeszcze więcej smaku, a twoja golonka po bawarsku nie będzie miała sobie równych.

Podaj ją w towarzystwie kapusty kiszonej i tradycyjnych kopytek. Jak przygotować idealną golonkę w piwie?

  1. Golonki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż je do dużego garnka.
  2. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, kostkę rosołową oraz obrane i pokrojone w plastry warzywa. Wlej do garnka tyle wody, by całkowicie zakryła mięso.
  3. Gotuj golonki przez około 1,5 godziny. Wyłów mięso i odstaw do ostudzenia.
  4. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj.
  5. Skórkę golonki natnij w kratkę. Natrzyj dokładnie bejcą. Resztą bejcy zalej mięso.
  6. Odstaw mięso na 2 godziny, co jakiś czas obracając je w marynacie.
  7. Golonki obłóż cebulką pokrojoną w półplastry i jeszcze raz polej marynatą.
  8. Golonkę po bawarsku piecz przez 50 minut w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas polewaj je marynatą i sokiem, który wytopi się z mięsa podczas pieczenia.

Golonka po bawarsku będzie doskonale smakować także w towarzystwie surówki z młodej kapusty oraz dyniowymi kopytkami.

Jeśli kierujesz się ideą zero waste w kuchni, nie wylewaj wywaru, w którym gotowałaś mięso. Zamiast tego użyj go jako bazy do dowolnej zupy.

Więcej przepisów na dania z mięsem wieprzowym:
Schab dojrzewający
Karkówka z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe w ziołach
Wieprzowina po chińsku

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)